Framtida stål-höghållfast titanlegering

Innehållet och distributionen av titan är relativt omfattande, ranking tionde bland alla element i jordskorpan, vilket ger en stadig tillgång på råvaror för utveckling av titan och relaterade legeringar. Efter mer än ett halvt sekel av utveckling finns det hundratals typer av titanrelaterade legeringsmaterial. De har egenskaperna hos låg densitet, hög specifik hållfasthet, god korrosionsbeständighet, utmärkta mekaniska egenskaper med hög och låg temperatur, och god biokompatibilitet. De används i stor utsträckning. På olika områden har enorma sociala och ekonomiska fördelar producerats. Allt fler länder i världen har insett betydelsen av titanlegeringar och har successivt forskat och utvecklat dem.


Vad är höghållfast titanlegering?

För närvarande har hundratals titanlegeringar kommit ut, bland vilka det finns mer än 30 välkända legeringar. Titanlegeringar klassificeras i α-fas-legeringar, α+β-faslegeringar, β-faslegeringar och intermetallics enligt deras struktur.

Höghållfast strukturell titanlegering avser i allmänhet en titanlegering med en draghållfasthet på 1 000 MPa eller mer. Under de senaste åren har länder runt om i världen utvecklat höghållfasta β-titanlegeringar, högtemperatur titanlegeringar och korrosionsbeständiga titanlegeringar, och populariseras och tillämpas inom olika områden. Jämfört med andra typer av titanlegeringar, β-typ titanlegeringar har god varm arbetsbarhet, är lätta att smida, kan rullas och svetsas, och kan erhålla högre mekaniska egenskaper, god miljötålighet och styrka och fraktur genom lösning åldrande behandling Segheten fungerar bra.


Tillämpning av höghållfast titanlegering

1. Flygindustrin

Med sin höga specifika styrka har ferrolegeringar använts i stor utsträckning inom den framväxande flygindustrin. Till exempel, de strukturella delarna av flygkroppen, landningsställ, hydraulsystem, aero motordelar, etc. Under de senaste åren har andelen titanlegeringsmaterial i nya flygplan ökat från 5 % till mer än 14 %.

Titanium And Titanium Alloy Plate for aerospace、industrial、chemical

2. Bilindustrin

Tillämpningen av titan i nya bilar är främst i motorkomponenter och chassikomponenter. I motorsystem kan titan användas för att göra ventiler, ventilfjädrar, ventilfjädersäten och vevstakar. Den titan vevstak är den mest effektiva för att minska vikten av motorn, vilket kan kraftigt förbättra bränsleeffektiviteten och minska förskjutningen. Jämfört med havedarstänger av stål minskas vikten med 15-20%. Använda titan för att göra motorventiler kan inte bara minska vikten och förlänga livslängden, men också spara bränsle. Jämfört med stålventiler minskas vikten på titanventilerna med 30-40 %, och gränshastigheten kan ökas med 20 %. Sätet för titanmotorventilen har en enkel form och är lätt att bearbeta och tillverkas utan ytbehandling. Jämfört med stålventilsätet kan vikten minskas med 10-12g. Höjden på fjädern av titan är bara 40% av stålfjädern när det elastiska arbetet är detsamma, och vikten kan minskas med 60-70%. Dessutom kan titan också användas för bilkarossramar, som har hög styrka och god seghet.

3. Dator

Titan har utmärkta egenskaper som låg vikt, ingen metallallergi, och återvinningsbarhet. Därför ökar tillämpningen av titan i datorer. De viktigaste tillämpningarna av titan i datorer är datorhöljen och hårddiskar.

Titan har en mycket högre draghållfasthet än den traditionella dator fallmaterial, metall magnesium, och dess värmeledningsförmåga är bara 1/10 av den av magnesium. Med hjälp av titan som datorhölje, kan väggen vara tunnare under förutsättning att säkerställa styrka nivå, och kan förhindra bottenytan från uppvärmning orsakad av värme diffusion av hårdvaran. Titanlegeringar för datorhårddiskar (främst Ti-3Al-2.5V) har fler fördelar än aluminiumlegeringar och hårddiskar glas, såsom hög hållfasthet, vilket kan minska tjockleken på skivan, öka lagringsdensitet och hastighet; hög ytfinhet, kan minska Avståndet mellan läs/skrivhuvudet och disken; titan hårddiskar har också egenskaperna för hög skada tolerans och hög ythårdhet. Under de senaste åren, med den snabba utvecklingen av informationsbranschen och hård konkurrens på marknaden, titan material kommer att ha en bättre tillämpning marknaden inom området för datorkomponenter.