Titanfästanordningens fördelar, nackdelar och applikationer

Densiteten hos titanlegering är i allmänhet cirka 4,5 g / cm3, vilket endast är 60% stål. Styrkan hos rent titan är nära den för vanligt stål. Vissa höghållfasta titanlegeringar överstiger styrkan hos många legerade konstruktionsstål. Därför är titanlegeringens specifika hållfasthet (styrka / densitet) mycket större än andra metallkonstruktionsmaterial, och delar och komponenter med hög enhetsstyrka, god styvhet och låg vikt kan produceras. För närvarande används titanlegeringar i flygmotorkomponenter, skelett, skinn, fästelement och landningsställ.

titanium fastener

Titanlegering uppvisar överlägsen korrosionsbeständighet i tuffa miljöer, vilket är den främsta anledningen till att den används vid tillverkning av kemisk utrustning. Den har bra höga och låga temperaturegenskaper, icke-magnetiserbarhet och låg värmeledningsförmåga och värmeutvidgningskoefficient. På sin negativa sida,fästelement i titanär mycket svåra att bearbeta. Dessutom, när de gängade fästelementen installeras och låses, repas trådarna lätt eller fastnar. Här är några exempel där titanlegeringar är känsliga för spänningskorrosion vid måttligt höga temperaturer. Men denna situation kan lindras med några speciella tekniker.

Ren titan är inte värmebehandlingsbar. Generellt sett använder nästan inga fästelement rent titan som råvara. Det finns många titanlegeringar, varav de flesta säljs exklusivt. Studier har visat att endast en liten del av hyvlade titanlegeringar är lämpliga för tillverkning av gängade fästelement. Ti-6Al-4V är en tung legering. Minsta draghållfasthet för detta fästelement i titanlegering är 135 000 psi, som har hög hållfasthet och tillfredsställande seghet. Ti-6Al-4Mn har bra krypbeständighet och är lätt att gjuta. Dess hållfasthetsegenskaper motsvarar Ti-6Al-4V-legering, men dess seghet är något sämre. Draghållfastheten för Ti-1Al-8V-5Fe är cirka 200 000 psi. Att vara överdriven är dess enastående förhållande mellan styrka och massa. Fästkrafterna för fästelement av denna legering motsvarar den för stålfästelement av samma kvalitet med en draghållfasthet på 350 000 psi. Två andra titanlegeringar-Ti-6Al-12Zr och Ti-6Al-6V-2Sn används ibland vid tillverkning av fästelement.

Det mest attraktiva med titan är dess extremt höga förhållande mellan styrka och massa. Deras kvalitet är bara 57% av samma volym stål, men deras styrka är jämförbar med värmebehandlade järn-kollegeringar. Titan är ett idealiskt material för flyg, jetflygplan och missiler. Men den största nackdelen är den höga kostnaden. Om det inte finns något annat val avskräcks användningen av titan som fästanordning.