Användning av titan på datorer

På grund av titans lätta vikt, icke-metallisk irritabilitet, återvinningsbarhet och många andra goda egenskaper, används titan alltmer i persondatorer, mobiltelefoner och andra områden. Titanium används i datorer främst som datorhus och hårddisk.


Titanium datorväska

IBM meddelade i maj 2000 att den nya bärbara ThinkPad-bärbara datorn var klädd i en titanbaserad komposit. ThinkPad A-serien (som A20p) och T-serien (som T20) är tillverkade av titanbaserade kompositer, som inte bara gör fallet starkare och mer motståndskraftiga mot jordbävningar, utan också gör dem tunnare och lättare.


Fujitsu i Japan var banbrytande för användning av rent titan (99,5%) för att producera en liten A5-storlek, 890g lätt bärbar fodral. 1999 började företaget använda titan på den bärbara INTERTOP CX300.


Huvudsakligen som datorskalmaterial av titan än draghållfastheten hos metallmagnesiumet mycket högre (magnesium är 44,4 GPa, titan 106,3 GPa), är den termiska konduktiviteten för titan (17 w / mK) endast en över tio av magnesiumet (159 w / mK), så att titan som skalmaterialet för att förverkliga tunnvägg och kan bibehålla styrka, hämma värme från hårdvara såsom diffusion, förhindra undersidan av feber. Speciellt på grund av att korrosionsbeständigheten hos titan är god blir ytbeläggningsbehandlingen relativt enkel.


Datorns hårddiskskiva

Hårddisken är mestadels tillverkad av aluminiumlegering, medan titanlegering (främst ti-3 al-2.5v) datorhårddisk har fler fördelar än den allmänna aluminiumlegeringen och hårddisk av glas, såsom hög hållfasthet, kan minska tjockleken på disken, förbättra lagringstätheten och hastigheten; Hög ytfinish, kan minska avståndet mellan läs- och skrivhuvud och disk, förbättra lagringstätheten; Titanium-skivan har också egenskaperna för hög tillåtna gränser för skador och hög ythårdhet.


Timet har investerat 5 miljoner dollar för att bygga en intern organisation av titanplattor. 1998 har den utvecklats i liten skala för mikrodatorer. Titan för hårddiskar kommer att ge stora fördelar för Timet.


Produktionstekniken som används i tallriken är precision kallvalsad titan eller titanlegering. Fattytan kan härdas genom plasmanitrering, plasmaförgasning eller plasmaförgasning. Uppläggningsytan kan också sprayas med ett skikt av titannitrid eller hård titanboridbeläggning.