En katt med frysta PAWS får nya gjorda av titan

En rysk katt som tappade alla fyra PAWS till frostskador har kunnat gå, springa och till och med klättra trappor igen efter att veterinärer ersatte dem medtitanlegeringsmaterial 3 D tryckta proteser.

titanium alloy

En förare såg en katt med namnet dimka i snön i novokuznetsk, Sibirien, och tog henne till en klinik i Novosibirsk, rapporterade ryska nyhetswebbplatser.


Enligt Moskvatiderna fick Timka frostskador på hennes PAWS, öron och svans, och veterinär sergei gorshkov var tvungen att amputera dem.


Gorshkov och hans kollegor arbetade med forskare vid Tomsk Tomsk University of Technology (TPU) i Ryssland för att skapa en protesarm för dimuka. Forskarna utvecklade och applicerade en beläggning gjord av kalciumfosfat för att hjälpa till att installera titanimplantat som sattes in och smält i benets ben, vilket minimerade risken för infektion och avstötning av implantat, säger en TPU-representant i ett uttalande.


Forskarna använde datortomografi (CT) röntgenstrålar för att skanna en modell av dimka' s ben och 3 tryckte sedan en titanstav. Enligt Novosibirsk-nyheterna fick dimka protesimplantat - först i frambenet, sedan bakbenet. I en video som delades med veterinärkliniken ses dimuka, sju månader efter att hennes nya tass installerades, när hon går runt ett undersökningsrum och lekte med tofsar på en filt.


En närbild visar var titanstången sammanfogar sina ben och slutar med en GG-kvot; gjord av mjukt svart material med en strukturerad botten.


Dimka är nu den andra katten i världen som får en metallprotes. I 2016 utförde Novosibirsk-kliniken en liknande operation och installerade ett titanimplantat på en hankatt med namnet Ryzhik, enligt Moskvas tid.