Magic Metal Titanium in the Earth, kan användas för att äta!

Titanium, uppkallad efter jätten Titan i grekisk mytologi, är den starkaste metallen på jorden. Du' du har förmodligen alla hört talas om titan någon gång. Det' är dyrt just nu, men det' det är inte en mindre metall, bara för att det' är dyrt att utvinna och producera.


Du kanske känner till konstgjorda leder av titan, golfklubbar eller ubåtar, men visste du att det är' s titan i vitkakor? Låt' s titta på några intressanta berättelser om denna notoriskt tuffa metall.


Detta GG-quot; gudomligt GG-quot; metall smiddes inte förrän under 20 århundradet

Redan 1791 upptäckte William Gregg, en amatör engelska mineralogist och kyrkministern, lite konstig svart sand i en bäck nära staden Cornwall. En del av den svarta sanden var magnetisk, och Greg var säker på att det var järnoxid, men resten var ett mysterium. Naturligtvis måste det ha varit en annan oxid, men inte i tidens kungliga Geological Society.

titanium powder

I 1795 återupptäckte den tyska kemisten Martin Heinrich Klapulos den konstiga oxiden och kallade den titanoxid efter de grekiska mytologins före-olympiska gudar. Även om rent titan upptäcktes i slutet av 18 århundradet var det först förrän 1910 som Matthew Hunt, en kemist vid General Electric, isolerade den från sin oxid. I 1910, I en förseglad GG-quot; bomb, GG-quot; Hunter utarbetade hur man remsar den silviga metallen från oxiden vid höga temperaturer och tryck.


Det är den lättaste och starkaste metallen på jorden

Rent titan har det högsta hållfasthetsförhållandet mellan metall och jord. Det' är lika starkt som stål, men 45 procent lättare.

titanium parts

Detta extraordinära förhållande mellan vikt och vikt gör titan och titanlegering (en blandning av titan och andra metaller) till det föredragna materialet för flygmotorer och flygkrokar, raketer, missiler och till och med rymdfarkoster. I modern industri kräver utrustning som inte kan separeras från metalldelar en leverans av material som är så hårda och lätta som möjligt.


titanium engine


Exempelvis innehåller Airbus A 380, världens' s största passagerarplan, upp till 77 ton titan i dess skrov. Det mesta finns i sina enorma motorer. Den kommersiella smidningen av titan var i full gång under 1940 och 1950 s, tack vare en innovativ metallurgisk teknik i 1930 s som kallades Knox-processen. Det användes först på militära flygplan och ubåtar (främst USA och Ryssland) och sedan, på 1960, på kommersiella flygplan.


Titan är mer motståndskraftig mot korrosion

Korrosion är en elektrokemisk process som långsamt förstör de flesta metaller över tiden. När en metall utsätts för syre, antingen i luften eller under vatten, tar syre tag i elektroner och producerar det vi kallar metall" oxider." En av de vanligaste frätande oxiderna är järnoxid eller rost.


Men inte alla oxider korroderar den underliggande metallen. Exempelvis täcks titanytan med ett tunt lager av titandioxid (TiO 2), som faktiskt skyddar det underliggande titanet från alla typer av korrosion, inklusive elektrokemisk korrosion, mikrobiell korrosion och spänningskorrosion.