Användningen av titan inom området plastikkirurgi

Titan, ett vanligt val för ortopediska implantat

Tillverkarna börjar känna igen de naturliga egenskaper som denna metall måste ha, och därför börjar använda titan för ortopediska implantat. Den har en otrolig styrka / viktförhållande, utmärkt korrosionsbeständighet, och viktigast av allt, den har 100% biokompatibilitet.

Snart upptäcktes att titan även främjas processen för osseointegration och bildade en fysisk bindning med ben (inga andra självhäftande ämnen behövs). Dessutom har det fastställts att titanimplantat kan motstå hög energi (utan att bryta). De svarar inte på den miljö där de är placerade under lång tid (i vissa fall behöver de inte bytas ut).

Numera används titan inte bara för intern fixering, utan även för proteser, medicintekniska produkter och interna enheter. Det finns vissa legeringar som är att föredra för medicinska och tandimplantat, såsomTi-6Al-4Voch Ti-6Al-4V ELI. Dessa är α-β legeringar som vanligtvis legeras med aluminium och vanadin. De ger en hög nivå av fraktur motstånd, för att inte nämna att de främjar osseointegration (snabbare återhämtning).

Som vi alla vet är titan en inert metall, tack vare den skyddande oxidfilmen som bildas när den utsätts för syre (naturligt förekommande). Denna metall kan motstå skador orsakade av kroppsvätskor och vävnader, vilket innebär att det inte kommer att avvisas av vår kropp.

Därför kommer du att se titan som används för skallplattor, armbåge och knäleder, och även revben. Benskruvar, klammer och kablar kan tillverkas av titan. Alla ortopediska implantat gjorda av titan kan ge utmärkt stöd för brutna ben, vilket underlättar fixeringsprocessen.

Gr5 Ti-6Al-4V Titanium Bar

Ny titanlegering som används i ortopediska implantat

För ortopediska implantat har β-titanlegeringar alltid uppmärksammats på grund av deras goda formbarhet och utmärkta mekaniska egenskaper. De har fantastisk korrosionsbeständighet och höga nivåer av mekanisk och utmattningshållfasthet.

En av de främsta anledningarna till att beta titanlegeringar används i ortopediska implantat är dess låg elastisk modulus. Nyligen har en ny typ av β -Ti-35Nb-7Zr-5Ta utvecklats för sådana tillämpningar. Legeringen produceras av pulvermetallurgi, har en porös struktur, och är ett lämpligt val för framgångsrik osseointegration.

Behandling av långa benfrakturer hos barn med titan elastiskt spiksystem

Det elastiska spiksystemet i titan (TEN) är utformat för att fixera långa benskaftsfrakturer. Sådana ben har en smal medullär kanal, så det är viktigt att kunna använda flexibla implantat. TEN är förstahandsvalet eftersom det minskar risken för komplikationer.

Den främsta fördelen med att använda det elastiska nagelsystemet i titan är den omedelbara stabiliteten efter operationen. Detta möjliggör tidig mobilisering av de inblandade delarna, vilket gör att patienten kan återuppta normala aktiviteter i en kortare tidsperiod. Dessutom har detta ortopediska implantat en låg komplikationsfrekvens och är en minimalt invasiv kirurgi.

Det kan användas för pediatriska frakturer hos barn i åldern 5 till 14 år. Systemet är säkert och tillförlitligt och rekommenderas för långa ben. Interventionstiden är kort, återhämtningen är snabb, och den funktionella prognosen är bra.

Tack vare TEN kan patienterna bära vikt så snart som möjligt och läka snabbt, medan bentillväxten är minimalt störd. Det är också värt att nämna att titanet elastiska spiksystemet kan användas för denna typ av fraktur, oavsett dess placering eller stil.